понедельник, 20 февраля 2017 г.

10 тез російської пропаганди про ситуацію в Авдіївці – та їх викриття

Росіян лякають українською війною, вимагають припинити знущання над жителями Донбасу, прийняти їх у РФ, звинувачують Київ у спробах знищити дружбу Трампа і Путіна

Інформаційні повідомлення, що лунають з Росії, і коментарі російських політиків щодо загострення в Україні говорять про те, що Україною там лякають перш за все власних обивателів.

Російські речники не переймаються тим, щоб озвучена ними інформація була схожа на правду. Головне – кричати голосно і страшно.

Ось лише 10 «новин» і «компетентних заяв», які прозвучали в ці дні з Росії на тлі посилення вогню на Донбасі і обстрілу в районі Авдіївки.

1Міф: Україна перейшла в наcтуп

Різко загострилася ситуація на Донбасі, де підрозділи Збройних сил України продовжують вести наступальні дії з метою захоплення позицій ополчення, в тому числі в передмістях Донецька. Таку заяву зробив МЗС РФ. Водночас інформагентство ТАСС повідомило, що «заступник міністра оборони України фактично визнав, що збройні сили країни ведуть наступ», а в «ДНР зазначають, що Київ вже двічі робив спроби прориву позицій сил республіки і зазнав втрат».



Насправді в неділю, 29 січня, гібридні війська атакували позиції українських військовослужбовців в Авдіївці Донецької області. ЗСУ давно займають вигідну позицію в цьому місці – так звану панівну висоту, і контролюють важливу транспортну розв'язку, автомобільну та залізничну. Це дозволяє Україні припиняти незаконні постачання бойовикам і російським військовим, дислокованим на окупованій території Донецької області.

2Міф: «Хунта» вбиває

Занепокоївся МЗС РФ також тим, що ЗСУ для обстрілу житлових кварталів активно застосовують важкі види озброєнь, включно з крупнокаліберною артилерію і реактивними системами залпового вогню, які за мінським домовленостями повинні були бути давно відведені.

Однак якщо подивитися на карті, звідки обстрілюють цивільне населення і українських військових, то видно, що масові обстріли з великокаліберної артилерії ведуться якраз з окупованих територій, де розташовані бойовики, підтримувані російськими військовими.

Волонтери міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm проаналізували один з роликів обстрілу Авдіївки бойовими машинами БМ-21 РСЗВ Град, щоб встановити їхні позиції і напрямок стрільби. Вони встановили, що вогонь ведуть з позиції в Будьонівському районі Донецька.

Також під час наради з українськими силовиками президент Петро Порошенко підкреслив, що українські військові не відповідають вогнем на вогонь бойовиків, коли ті розміщують артилерійські системи, танки і системи залпового вогню безпосередньо в житлових кварталах Донецька і Ясинуватої.


3Міф: «Самостійні загони»

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков також виступив із заявою щодо Авдіївки. Він стверджує, що у Москви є достовірні відомості про те, що атаку на Авдіївку почали «самостійні загони» за підтримки артилерії Збройних сил України. Таке дивне формулювання – самостійні загони – в Кремлі використали вперше.



Насправді біля Авдіївки дислокується 72-а окрема механізована бригада ЗСУ. Нею командує бойовий офіцер Андрій Соколов, який служить в АТО з перших днів. Як заявив президент України Петро Порошенко, військовослужбовці 72-ї бригади та інших підрозділів захищають позиції. У той же час він підкреслив, що наказу не відповідати на нищівний вогонь в українських військових – немає.

4Міф: Перемоги бойовиків

«Вторгнення було припинене» – такі фрази звучать зараз у російському інформпросторі. «Наскільки нам відомо, ополченці повернули ситуацію до того стану, який передував моменту агресії», – говорить той же Пєсков.

Станом на сьогодні, українська армія з позицій не відступала.Навпаки, повідомляється, що після того, як в перший день загострення противник атакував українські сили двома групами по 25-30 осіб, українські військові пішли в контратаку. Вони не тільки зупинили наступ на Авдіївку, але і зайняли стратегічно важливі позиції бойовиків, з яких ті здійснювали корегування вогню і обстріли з застосуванням стрілецької зброї.


5Міф: В бій ідуть «заградзагони»

«Майже впевнений, що основною причиною втрат стали зовсім істеричні дії української сторони, що нагадують психічну атаку, яка відома нам по знаменитому фільму про Чапаєва. Не виключаю, що свою лепту внесли і так звані загороджувальні загони. Все це — агонія Києва», – таку заяву зробив Франц Клінцевич, заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки.

Так звані «загороджувальні загони» – термін з епохи СРСР. Такі загони з військових, наділених правом стріляти в спину солдатам, які йдуть попереду, розміщувалися позаду основних військ (наприклад, військ НКВС) для підтримання військової дисципліни та запобігання втечі військовослужбовців з поля бою.

З української сторони на Донбасі з перших днів воюють регулярні війська ЗСУ та добровольчі батальйони. У добробатах в числі добровольців російській агресії протистоять не тільки громадяни України, але й інших країн, в тому числі, і самої Росії.

6Міф: Росія прихистить всіх

«Є такий важіль припинення війни або, принаймні, врегулювання ситуації: визнання Донецької та Луганської народних республік з боку Росії, вибудовування з ними двосторонніх відносин», – сказав днями Дмитро Новіков, перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ.

Подібні заяви звучать в Росії з початку січня. Їх озвучували представники фракції КПРФ, зокрема Геннадій Зюганов закликав перестати «знущатися над жителями республік і визнати їх незалежність».

Насправді, раніше, навесні, російський МЗС в особі Сергія Лаврова заявляв, що Росія не визнає незалежність так званих ДНР і ЛНР, тому що в протилежному разі Захід припинить тиск на Київ у частині виконання Мінських угод. Тоді ж він сказав фразу: «Ми хочемо, щоб в Україні був мир і спокій. Для цього потрібно зберегти Україну єдиною, не дозволити розтягнути її по шматках».

Самому президентові РФ Володимиру Путіну двічі публічно ставили питання про те, чи визнає Росія самопроголошені республіки та чи готова вона включити їх до складу РФ. На обидва питання він уникнув відповіді. «Будемо дивитися на реалії, що виникають у житті», - сказав він у відповідь на перше. І точно так само уникнув відповіді на питання про включення Донбасу до складу РФ, сказавши: «Ми з душею і серцем з Донбасом, але, на жаль, такі питання на вулиці не вирішуються».


7Міф: Російських солдатів в Україні немає

Росіяни продовжують заперечувати присутність своїх солдатів на Донбасі в будь-якому статусі, включно з російськими військовослужбовцями, які «пішли у відпустку». Зокрема, цього разу в Кремлі обурилися формулюваннями доповіді ОБСЄ щодо ситуації в Донбасі, назвавши їх провокаційними.

«Ми не згодні з такими формулюваннями (йдеться про російсько-сепаратистські сили – ІФ). Мова йде про провокаційні дії з боку збройних сил України і з боку окремих загонів», - цитує російський Інтерфакс прес-секретаря президента РФ Пєскова.

Ймовірно, Кремлю не подобається формулювання «російсько-сепаратистські сили», яке прозвучала вчора, 31 січня, під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні. Її вимовила представник США при ОБСЄ Кейт Бернс: «Ситуація в Авдіївці є жахливою, напад об'єднаних російсько-сепаратистських сил призвів до великої кількості жертв і спричинив надзвичайну гуманітарну ситуацію, яка охоплює 17 тис. осіб, - сказала вона. - Ми закликаємо об'єднані російсько-сепаратистські сили відновити режим припинення вогню і дозволити проведення ремонту критично важливих об'єктів інфраструктури».

Присутність російський військових в Україні підтверджено вже на міжнародному рівні. У жовтні 2016 року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла жорстке рішення щодо українського питання: українській стороні вдалося домогтися, щоб у тексті документа з'явилося визнання того, що конфлікт в Україні є російською агресією, а щодо Криму було введено термін «окупований».

Згодом Генасамблея ООН прийняла резолюцію щодо Ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна), де вперше в своїх офіційних документах визнала Росію державою-окупантом, а Крим – окупованою територією. Крім того, Міжнародний кримінальний суд в Гаазі визнав ситуацію в анексованому Криму рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією.


Міф8: Театральна п'єса для Меркель

Україна спровокувала загострення в Авдіївці, щоб завадити зняттю санкцій з Росії та попередити можливі кроки з боку нової американської адміністрації щодо їх скасування. Так коментують у Росії геополітичну сторону конфлікту на Донбасі.

«Невипадковим був і драматичний жест з перерваним візитом [Порошенка] в Німеччину. Потрібно було дати привід німецькій пресі і критикам заговорити про те, що Україна зараз піддається ризику через дії повстанців, які в західних медіа ототожнюються з рукою Москви і особисто Володимиром Путіним», – сказав беззмінний рупор Кремля Костянтин Затулін, перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД.

Його колега Сергій Цеков, член комітету Ради Федерації з міжнародних справ, додав, що наступ в районі Авдіївки було сплановано і скоординовано: «Він там розіграв чергову театральну постановку. Меркель теж дуже дивно себе повела».

Насправді питання зняття санкцій з Росії обговорюється на Заході з моменту їх застосування, і Москва активно лобіює це питання на різних рівнях. Але зрештою антиросійські санкції досі лише посилювалися і продовжувалися, і цьому не передував перехід української армії в наступ на Донбасі.

З іншого боку, українські експерти вважають, що це Росія спровокувала події в Авдіївці, щоб зірвати переговори Порошенка і Меркель.

Міф 9: Україна хоче зруйнувати дружбу і потепління відносин між РФ і США

«Україна має намір виступати провокатором для того, щоб руйнувати поліпшення відносин між Росією і США, в такому разі вона повинна бути поставлена на місце» – цей вислів все того ж Затуліна.

Про дружбу, яка нібито має місце, між президентом США Дональдом Трампом і російським президентом Володимиром Путіним наполегливо твердять російські пропагандисти з моменту перемоги першого на виборах. При цьому, щоправда, вони забувають уточнити, що Трамп – представник республіканців, які завжди вважалися набагато більшими друзями України, ніж демократи. Саме республіканці вимагали від Барака Обами надати Україні допомогу, зокрема летальну зброю.

Держдеп США миттєво висловив стурбованість подіями біля Авдіївки, і, щоб запобігти гуманітарній кризі, закликав до негайного сталого перемир'я і необмеженого доступу моніторингу ОБСЄ.


10Міф: Увесь світ знає: Авдіївка – справа рук Порошенко

«Всі знають, хто на Україні заводить ситуацію в глухий кут, і останні провокації київського режиму, які днями відбулися – зайве тому підтвердження. Навіть глибоко упереджена німецька преса визнала, що за всім цим стоїть Порошенко, якому дуже важливо загострювати ситуацію, щоб Україну не забули», - цитують російські медіа заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Який посилається, мабуть, на цю статтю в німецькій Süddeutsche Zeitung.

«Who are you to f**king lecture me?!» - можна було б відповісти на цю цитату цитату, яку приписують самому міністру Лаврову. Але ми відповімо йому тим, що пише в ці дні «упереджена іноземна преса» про посилення вогню в Україні. Зокрема, наприклад, преса Сполучених Штатів Америки, на потепління відносин з якими розраховують у Кремлі:

Washington Post пише про те, що запеклі бої на Донбасі почалися після телефонної розмови Трампа з Путіним, під час якої обговорювався конфлікт в Україні, і про те, що Кремль може скористатися хаосом в Білому домі, щоб закріпити досягнуте на південному сході України.

New York Times пише про те, що армія США допомагає тренувати і оснащувати українських вояків, які борються проти підтримуваних Росією сепаратистів на єдиній на сьогодні активній війні в Європі.

Newsweek виходить зі статтею під заголовком Поки Трамп бариться, Путін роздмухує війну в Україні.




Полторак заявив про дотримання Мінських угод при зайнятті позицій на Світлодарській дузі

Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що Збройні сили України не порушили «Мінських угод», взявши під контроль нові позиції в районі Світлодарської дуги, оскільки, згідно з домовленостями, ця територія і так належить Україні.

Новину передає «Преса України».

Полторак зазначив, що наші міжнародній партнери не висували жодних претензій стосовно зайняття українськими військовими нових позицій на Світлодарській дузі. Він додав, що таких претензій взагалі немає бути адже згідно з чинними міжнародними зобов'язаннями зайняття ЗСУ територія належить Україні. 

«Що стосується наших міжнародних партнерів, таких звинувачень (у порушенні Мінських угод - ред.) немає, тому що їх бути не може по суті, оскільки ми не порушуємо Мінські угоди. Взагалі, згідно Мінським угодами, ця територія (нові позиції в районі Світлодарської дуги) належить Україні. Ми всі переміщення робимо на своїй території», - заявив він.

Варто відзначити, що ще 23 грудня українські військові зайняли селище Новолуганське. Також українські військові встановили блокпост на південній околиці селища Новолуганське в районі Світлодарської дуги.

Нагадаємо, Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що українські військові під час контратаки в районі Світлодарської дуги зайняли важливі висоти, що дає можливість зменшити кількість обстрілів на цьому напрямку.

"Повзучий наступ" на Донбасі: як Україна веде позиційну війну

Денис Попович журналіст, спеціально для РБК-Україна Українські віська повільно, але впевненно повертають територію під свій контроль Українські війська на Донбасі займають нові позиції у так званій сірій зоні. Така тактика отримала назву "повзучий наступ", у ході якого Збройні сили України займають нові території, які, згідно із Мінськими угодами, і без того мають перебувати під контролем української сторони. Таким чином, незважаючи на опір бойовиків, ЗСУ наблизилися до Дебальцевого і оточили Горлівку і Докучаєвськ. На думку експертів, ці маневри відбуваються у рамках позиційної війни і поки не означають, що наша армія зважиться на великий наступ. Подробиці в матеріалі РБК-Україна По полях і висотах Район міста Дебальцеве у Донецькій області став ареною запеклих боїв взимку 2015 року, коли бойовикам за підтримки регулярних частин російської армії вдалося ліквідувати так званий дебальцевський плацдарм - довгий виступ, який далеко врізався у позиції бойовиків. Українська армія відступила з плацдарму, залишивши, у тому числі, і саме місто Дебальцеве, є важливим транспортним вузлом на Донбасі. З тих пір конфігурація фронту у тому районі змінилася. Її почали називати "Світлодарскою дугою", яка стала ареною постійних обстрілів і локальних сутичок. Останнє загострення у цьому районі сталося наприкінці 2016 року, коли українська армія зайняла нові позиції на "Світлодарскій дузі", захопивши кілька важливих висот і встановивши повний контроль над селищем Новолуганське. За офіційними повідомленнями української сторони, просування ЗСУ на даній ділянці відбувається без порушень Мінських домовленостей, оскільки місто Дебальцеве і його околиці, згідно Мінську-2, і без того мали відійти під контроль України. "Останніми місяцями на "світлодарській дузі" тривали дуже серйозні бойові дії, у результаті яких підрозділи Збройних сил України зайняли дуже важливі, нові позиції, але у межах лінії розмежування. Тобто, Мінські угоди не порушувалися", - пояснив ситуацію спікер Адміністрації президента з питань АТО Олександр Мотузяник. Така тактика отримала назву "повзучий наступ", у ході якого українська армія, реагуючи на обстріл противника, займає більш вигідні позиції у "сірій зоні" - смузі землі, розташованої між окопами протиборчих сторін. Про таке просування, зокрема, повідомив минулого тижня відомий волонтер Юрій Мисягін: "Від наших позицій на "світлодарській дузі" до найближчих будівель та будинків Дебальцевого залишилося всього п'ять-шість км, по полях і висотах. А ще рік тому було 25 км. Піхота вийшла з кімнати, а "третя сила" підтримала. І все у рамках Мінських домовленостей". Фотокор газети "Сегодня" Віталій Лазебник, який воював у 2015 році під Дебальцевому у складі Національної гвардії, зазначив, що рельєф у тих місцях складається з невеликих висоток. "Їх вигідно зайняти з тактичної точки зору, але стратегічно вони особливої ролі не грають. Говорити про якийсь великий наступ немає сенсу, тому що сторони там дуже серйозно окопалися", - пояснив Лазебник. Втім, точних даних про масштаби просування українських частин у тих місцях поки немає. Так, один з бійців, який воює зараз на "світлодарській дузі" повідомив, що ЗСУ вийшли до Санжаровки (населений пункт у 15 км від Дебальцевого). Саме Дебальцеве вже знаходиться під вогневим контролем ЗСУ. А координатор групи "Інформаційний опір" Костянтин Машовець уточнив, що останнім часом українська армія у цьому районі просунулася вперед на один, максимум, на півтора кілометри. У самому ж Дебальцевому поки тихо. Один з жителів цього міста повідомив, що під час грудневих боїв навіть подумував поїхати до доньки на "велику землю", тому що боявся повторення зими 2015 року, коли снаряд розніс кухню у його будинку. "У грудні артилерія обстрілювала позиції української армії з боку Горлівки і Вуглегірська. Чути було навіть вночі", - розповів чоловік. Коли все стихло, він все ж вирішив залишитися на місці, оскільки доглядає не тільки за своїм будинком, але і за будинками сусідів. Район Маріуполя, Докучаєвськ та Горлівка "Повзучий наступ" йде не тільки у районі Дебальцевого. "Можна відзначити Докучаєвськ, Авдіївку, райони на захід від Горлівки і північніше Маріуполя", - зазначив Костянтин Машовець. За його словами, у результаті цих маневрів Докучаєвськ та Горлівка опинилися у півкільці: "Українське угруповання нависло над Ясинуватою і, у разі чого, може просунутися на Єнакієве". Півкільце під Докучаєвськом, який, до речі, повинен був контролюватися українською стороною за умовами Мінська-1, утворилося восени минулого року. "Питання лише у тому, чи знайдеться політична воля для того, щоб віддати останній наказ, взяти "докучаевське" угруповання бойовиків у "котел" і зачистити місто", - заявив ще один координатор ІС Дмитро Тимчук. На думку Машовця, маневри у районі Маріуполя ускладнюються тим, що тут оперативно-тактичні тили бойовиків знаходяться вже на території Росії, звідки надходять підкріплення. У відповідь бойовики намагаються зайняти вигідні позиції у районі Широкіно для того щоб загрожувати вогнем околицям Маріуполя, але це у них теж поки не виходить. Опір бойовиків Противник намагається відповідати схожими маневрами. "Можна згадати, наприклад, Комінтернове (селище у "сірій зоні" біля Маріуполя, зайняте бойовиками наприкінці 2015 року, - ред). Вони також намагаються відтіснити наші війська з Авдіївської промзони і від Докучаєвська", - пояснив Машовець. За словами Тимчука, розуміючи, яка загроза нависла над Докучаєвськом, бойовики проводять тут постійні перегрупування і посилення, намагаючись відтіснити наші війська від цього населеного пункту. "Чи вони будуть наступати у цьому районі? У найближчі один-два тижні навряд чи, тому що у них немає для цього сил. Але обстріли будуть продовжуватися", - вважає Тимчук. Схоже положення речей, на його думку, очікується і у районі "світлодарської дуги", яка також буде піддаватися постійним обстрілам. Як зазначив Тимчук, російське командування поки не може розгадати наміри сил АТО: "Вони бояться варіанту 2015 року, коли вони вибили наших з-під Дебальцевого, але наші взяли Широкіно. Щоб провести наступальну операцію під Дебальцевим, у них теж сил немає". Що далі Як пояснив Костянтин Машовець, процеси, які отримали назву "повзучий наступ", відбуваються у рамках позиційної війни. "Це заняття більш вигідних позицій і створення кращих умов для оборони. По суті, це рішення тактичних завдань і питань під час позиційної війни", - зазначив Машовець. Як зазначив Тимчук, умови Мінська-2 не дозволяють українській стороні вести наступ на території, що перебувають під контролем бойовиків: "У іншому випадку це може викликати негативну реакцію з боку Росії, а також наших партнерів по "нормандській четвірці". За словами Тимчука, будь-яких змін на Донбасі взагалі не варто чекати як мінімум до весни, поки адміністрація нового президента США Дональда Трампа не сформує нову політику щодо України. "У цій ситуації ми повинні самі сформувати порядок денний для Трампа. В Україні буде форсуватися прийняття закону про окупованих територіях. До початку нової сесії Верховної Ради, 7 лютого, ми внесемо це питання на голосування. Цей закон дозволить надати Донбасу статус окупованих територій, як у Криму, і виключити з переговорного процесу представників бойовиків - Пушилина та інших і вести переговори безпосередньо з Росією", - заявив Тимчук. Будьте в курсі найголовніших новин Украї

ЗСУ не порушили "Мінськ", зайнявши нові позиції

Збройні сили України не порушили "Мінськ", взявши під контроль нові позиції в районі Світлодарської дуги, оскільки, згідно з домовленостями, ця територія і так належить Україні.

Про це міністр оборони України Степан Полторак заявив в інтерв'ю "5-му каналу", повідомляє "УНІАН".

"Що стосується наших міжнародних партнерів, таких звинувачень (у порушенні Мінських угод - ред.) немає, тому що їх бути не може по суті, оскільки ми не порушуємо Мінські угоди. Взагалі, згідно Мінським угодами, ця територія (нові позиції в районі Світлодарської дуги) належить Україні. Ми всі переміщення робимо на своїй території", - заявив він.

Як відомо, 23 грудня ЗСУ взяли під контроль Новолуганське.

Українські військові зайняли панівні висоти і увійшли до населеного пункту. Також українські військові встановили блокпост на південній околиці селища Новолуганське в районі Світлодарської дуги.


С приходом «русского мира» Донецк в один миг куда-то пропал

Житель оккупированного боевиками Донецка написал в соцсети пост о том, каким был город при украинской власти, и что с ним сделала «русская весна».

«Я родился и вырос на Донбассе! Всегда гордился тем, что я с Донбасса, сурового края металлургов и шахтеров. Сколько я себя помню, всегда все считали себя украинцами и в том, что Донбасс украинская земля ни у кого никогда не вызывало сомнений! Все, кого я знаю, владели украинским языком и хоть немного знали историю нашего государства», — говорится в сообщении.

«Особенно мне запомнился Донецк во время Евро-2012, когда весь город пел гимн Украины и утопал в сине- желтых цветах, а заряд „Слава Украине!“ был в порядке нормального, который кричали даже пьяные работяги после победы над шведами. Даже без Евро, в городе постоянно проходили украинские фестивали и т. п., а люди вполне естественно ходили на улицах в вышиванках», — вспоминает автор сообщения.

Он отметил, что с приходом носителей идей «русского мира» «просто в один миг этот Донецк куда то пропал».

«Все стало чужим, город чужой, люди чужие. Массовая истерия, болезнь, прям эпидемия. Но я знаю и верю, что мой Донецк выздоровеет и родной для Донбасса сине-желтый стяг будет гордо возвышаться над главным зданием области», — говорится в сообщении.

Похвастались медальками: в сети вычислили воевавших на Донбассе российских разведчиков

Волонтеры идентифицировали российских кадровых военных из 17-й ОМСБр, которые летом-осенью 2014 года принимали участие в боевых действиях на востоке Украины.

Об этом говорится в OSINT-расследовании международного разведывательного сообщества InformNapalm.

В частности волонтерам удалось установить военнослужащих Николая Новикова и Александра Малыхина, которые, кроме прочего похвастались российскими государственными наградами за участие в войне на Донбассе.

Николай Новиков с 2011 года по настоящее время — военнослужащий-контрактник 17-й ОМСБр, дислоцированной в городе Шали Чеченской республики.

За участие в боях на Донбассе указом президента РФ от 25 декабря 2014 года Новиков награждён медалью «Суворова» №41822.

«То, что государственная награда, выданная в декабре 2014 года — именно за участие в войне против Украины, лишний раз подтверждает фотография, загруженная Новиковым в конце июля 2014 года. Примечательны также комментарии к ней, для чего необязательно знать якутский. Судя по всему, фото отображает выдвижение колонны батальонно-тактической группы 17-й бригады из базового лагеря российских сил вторжения Ростовской области в сторону Украины», — отмечают волонтеры.




Сослуживец Новикова Александр Малыхин был опознан на групповой фотографи, на которой также выявлены и другие военнослужащие 17-й ОМСБр.


Всего 7-я ОМСБр фигурирует в 14 расследованиях волонтеров, в основном эти публикации связаны с фактами вторжения и участия в боях на Донбассе летом – осенью 2014 года.



Плохо просил прощения: «Сынок», каявшийся перед Украиной, встал на место Гиви

Сепаратисты утвердили боевика Егора Волчкова с позывным «Сынок» на место убитого Гиви. Об этом сообщают СМИ сепаратистов.

При этом ранее «Сынок», пойманный донецкими ультрас, в 2014 году просил прощения у Украины.

Узнал кающегося грешника в новом главаре боевиков доброволец батальона «Артемовск» Виталий Овчаренко, о чем он сообщил в социальной сети Facebook.

«Знакомьтесь: новый комбат батальона «Сомали» собственной персоной 3 года назад просит извинения у всего украинского народа», - написал он.

Ссылка на видео: https://youtu.be/KZqtMUnhge0

Жители «ДНР» уже не рады «подарку» Путина: Цена за признание «волчьих билетов» будет очень высока. Стоило оно того?

Сторонники «ДНР» уже не прыгают от радости в связи с заявлением Путина о признании документов ОРДЛО. Подумав, они пришли к выводу, что ничего не выиграли от нового «подарка» Кремля, а вот «ответка» может быть неприятно ощутимой.
Поклонники «ДНР», спустя сутки, недовольны признанием президентом России Владимиром Путиным, документов, которые выдаются на временно оккупированных территориях Донбасса. Об этом они открыто пишут в социальных сетях.
По их словам, цена за это «признание» будет несоизмеримо высокой. По мнению сторонника боевиков, который пишет под ником Максим Шевченко, такое решение было принято «для поддержания саши и плотвы» (главарей боевиков «ДНР» и «ЛНР» Александра Захарченко и Игоря Плотницкого).
«А то народ роптать начал, теперь его заткнуть на пару лет можно»*, - пишет он.
«Выпустили пар Не сложно предположить какая будет ответка После этого возникнет вопрос стоило оно того?» - написал другой сторонник «ДНР» Валерий Гницевич.
«У меня есть крупные подозрения что это шаг даже не для народа. Все оговорки о «временом» характере, говорят, что это симметричный ответ на риторику сша по поводу украины Тут Лавров «выложил карты»с претензией на зону влияния, ему дали по рукам, да еще и прикринули мол ответите за все .вот они и пошли в наступление. таким образом», - считает участница обсуждения под ником Маша Иванова.
При этом в радость по поводу признания «документов» не верят даже ярые поклонники «республики». Попытка вброса от местной гробовщицы Евгении Мартыновой, которая подрабатывает пиаром «ДНР» и заявляет, что дончане от новости о признании якобы «обнимаются и плачут», разозлила даже активных поклонников боевиков. Они не верят в то, что люди в здравом уме будут радоваться такому новшеству.
«Откуда столько радости на пустом месте. Я даже в глаза не видел сей волчий билет», - написал один из авторов.











Боевики смогут купить у главарей оккупации «разрешение на пьянство» за три тысячи рублей

В пророссийском командовании решили бороться с алкоголизмом в оккупационных подразделениях на временно оккупированном Донбассе.

Теперь каждому любителю спиртного придется получить «разрешение на пьянство».

Соответствующие данные обнародованы на официальном ресурсе Главного управления разведки Минобороны Украины.

В ведомстве отметили, что боевики буквально вышли из-под контроля своих «кураторов»: устраивают драки в нетрезвом состоянии, грабят магазины ради нескольких бутылок алкоголя.

Чтобы хоть как-то заставить их покончить с такой привычкой, им разрешают пить только после получения «разрешения», которое обойдется в пределах 3 тысяч российских рублей.

Россия отправит на Донбасс 2 новые «мотострелковые роты» боевиков

Россия отправит на Донбасс новобранцев, прошедших подготовку в Ростовских военных лагерях

Об этом сообщает народный депутат, руководитель в Центер военно-политических исследований Дмитрий Тымчук.

«Командование подразделений российско-террористических войск на приморском направлении (район Тельманово) ожидает прибытия 2-х новых «мотострелковых рот», сформированных на территории РФ. Среди боевиков ходят слухи, что речь идет о прибытии подразделений, укомплектованных новобранцами, прошедшими подготовку в «Ростовских лагерях», - сообщил эксперт.

Неизвестно, идет речь о прошедших подготовку в РФ местных боевиках, или российских наемниках.


У Горлівці “поліція” “ДНР” перестріляла російських військових

У Горлівці сталася перестрілка між “правоохоронцями” та російськими військовими-мародерами, котрі грабували приватні будинки.

Про це повідомляє група Інформаційний спротив.

Після перестрілки один із мародерів був затриманий, другий зміг втекти, і нині числиться дезертиром.

Обидва грабіжника – бойовики зі складу підрозділу 1-го Армійського корпусу ЗС РФ.

До слова, торік у Горлівці були сутички між співробітниками “МВС” і “МДБ” ДНР”.
На блокпостах «ДНР» у людей, які перетинають лінію розмежування з боку України на окуповану територію, бойовики відбирають куплене м'ясо і ковбасу з салом, аргументуючи тим, що у ряді областей України виявлена африканська чума свиней (АЧС). Про це кореспондентові Укрінформу розповіли кілька жителів окупованого Донецька і Макіївки, які цими днями зіткнулися з такою ситуацією. «Ми везли продукти, куплені в магазинах на території України. Серед продуктів у нас було буквально по кілограму м'яса свинини і яловичини. Але при в'їзді в «ДНР» на пропускному пункті у нас відібрали все м'ясо - як свинину, так і яловичину. «ДНРівці» сказали, що не розбираються, де свинина, а де яловичина, тому забирають усе м'ясо через небезпеку провезення на територію республіки зараженої африканською чумою свинини», - пояснили жителі Донецька. А жителька Макіївки, розповіла, що у неї не було м'яса, але, ретельно оглянувши сумку з продуктами, бойовики забрали сирокопчену ковбасу. «Я купила півпалки сирокопченої ковбаси, оскільки у моєї старенької мами незабаром день народження. Але на блокпосту «ДНР» ковбасу відібрали, сказавши, що вона зі свинячим салом, а значить теж може бути зараженою», - сказала жінка. Співрозмовниці розповіли, що, відбираючи м'ясо і ковбасу, на блокпосту ополченці радили їм купувати все це на території «ДНР». Але жінки пояснили, що в переведенні з рублів на гривні, ціна цих продуктів у Донецьку і Макіївці, та й на всій території «ДНР», у 3, а то й у 4 рази вища, ніж в Україні.

Боевики устроили кровавые разборки в Горловке

Ограбление частного дома переросло в ожесточенную перестрелку

Боевики устроили разборки в Горловке. Фото: AFP

В Горловке произошла перестрелка между т.н. "правоохранителями" и мародерами, грабившими частные дома. Об этом сообщил военный эксперт Дмитрий Тымчук.

По его словам, грабителями оказались боевики из состава подразделения так называемого "1-го АК ДНР".

"После перестрелки один из мародеров был задержан, второй смог сбежать, и в настоящее время числится дезертиром", – отметил Тымчук.
'