суббота, 7 октября 2017 г.

Последние результаты официальной блокады ЛДНР

Госпогранслужба Украины сообщила о задержании на КПВВ Майорское и Гнутово 2 авто, везших в ДНР насосы стоимостью 60 тысяч гривен и запчасти к мобильным телефонам на 100 тысяч гривен.
А вот на КПВВ Новотроицкое пограничники не пропустили в Украину 320 пачек сигарет.
«Всі транспортні засоби передані представникам фіскальної служби для прийняття правового рішення».
Кстати, через то же Новотроицкое в ДНР без проблем проследовало 11 грузовиков с 212 тоннами продуктовых наборов от ООН. А днем ранее еще 11 фур со 165 тоннами провианта, медикаментов и строительных материалов от Красного Креста.
Напомним, в ЛДНР международная гуманитарка раздается, в том числе, и террористам, после чего нередко продается на базарах. Понятно, что здесь Украина не может изменить ситуацию.
При этом силовикам хватает работы по настоящей блокаде «республик». Так, один из обанкротившихся металлургических заводов в ЛНР формально перерегистрировался в Виннице. Пока на производственных мощностях завода террористы ремонтировали свою технику и готовили боевиков, руководство предприятия оформило документы на возврат из госбюджета 19,8 миллионов гривен НДС. Мало того, финансисты террористов даже выиграли в Виннице суд первой инстанции и апелляцию, и лишь Верховный суд Украины вернул дело на повторное рассмотрение.
Именно в таких делах происходит или срывается настоящая блокада ЛДНР.

У ДНР погибли семеро боевиков

Фронтовой волонтер Оксана Быкова примерно в 13:23 в присущей ей экстравагантной манере сообщила о 7 погибших в боях террористах. Под изображением на фото она оставила подпись:
«Это я за пакетами полезла :). Семь штук, если шо :)».
Имеются в виду пакеты, в которые упаковывают трупы. Иформацию Ксения Быкова черпает от бойцов АТО на фронте.
Между тем, «Информационное сопротивление» заявляет, что командование ряда «частей и подразделений» 1-го армейского корпуса (ДНР) не заботится о подготовке к осенне-зимнему периоду:
«Запасы зимней формы одежды, подготовка «казарменного фонда» не отвечают реально существующим потребностям. Более того, ремонт ОВТ, захваченных зданий в ППД и на переднем крае, где обитают оккупанты, ведётся вяло и спустя рукава».
При этом «ИС» заявляет, что стройматериалы из гуманитарки ООН и Красного Креста, которая фурами завозится в «республику» через КПВВ Новотроицкое, террористы забирают себе на постройку блиндажей, окопов и укрытий. Однако этого недостаточно.

Глава СБУ Грицак подготовил для журналистов фактаж по «ихтамнетам»

Как правило, в СБУ редко раскрывают двери для массовых мероприятий. Глава ведомства Василий Грицак намерен 7 октября в 15.00 провести брифинг, на котором собирается предать огласке результат масштабной работы по преступлениям российских военных на Донбассе и других регионах мира.
На мероприятие в пресс-центр СБУ по ул. Владимирской приглашают журналистов всех СМИ. Судя по анонсам, Служба готова раскрыть большой массив информации по «ихтамнетам», а также последствиям для стран, в которых российские военные якобы не воюют.
Отметим, выражение «ихтамнет» перефразировано. Начиная с 2014-го в Кремле настойчиво отрицали участие российских военных, известных, как «зеленые чевечки», в захвате Крыма и боевых действиях на Донбассе. Когда у первых лиц РФ спрашивали об этом, они твердили, что «их там нет», и в Украине появился новый термин, обозначающий этих реальных «призраков». Также на брифинге расскажут и об участии россиян в конфликте в Сирии.  

Русские терпят поражение в Сирии

МО РФ сообщило, что в Сирии ее вертолет совершил вынужденную посадку в провинции Хама… Но после упорного и каждый раз раскрывающегося вранья России уже никто не верит.
А ИГИЛ говорит, что исламисты подбили вертолет (якобы фото с места его падения), убив, таким образом, экипаж и очередного российского генерала. Сообщают пользователи соцсетей:
«Арабы хвастают что заминусовали второго генерал-лейтенанта кацапского - Вязников Александр Юрьевич - замком ВДВ. Густо пошли, к дождю...»
«В подбитом сегодня в Сирии вертолете, возможно, находился генерал-лейтенант Вязников Александр Юрьевич»…
Но это еще не самое страшное для России и лично Путина. Пророссийские (!) источники (смотри скрин) подозревают, что:
Во-первых, в плен к исламистам попали еще двое российских военных. Скорее всего, Кремль опять заявит, что они отказались от российского гражданства. Соответственно террористы обнародуют подтверждающее личности видео, после чего, скорее всего, казнят их, как и двоих предыдущих.
Во-вторых, россиян в Сирии бьют по всем фронтам.
В-третьих, асадовцы фактически ушли с арены боевых действий. Русские остались сами. И все что у них хорошо получается - это бомбить с воздуха населенные пункты, уничтожая мирное население.

«Повернись додому»: як колишні бойовики повертаються до мирного життя на підконтрольній території

«Повернись додому»: на Донбасі вже два роки діє спеціальна програма з реабілітації колишніх бойовиків. Вона передбачає звільнення від кримінального переслідування в обмін на добровільну явку з повинною. У Росії вже назвали цю програму «фейком», бо вона нібито діє для «вербування диверсантів» і вносить «розкол» у ряди бойовиків. «Донбас.Реалії» розбиралися у тому, як це відбувається в реальності і як забезпечити безпеку тих, хто хоче вибратися з того боку. Невигадані історії каяття бойовиків в ексклюзивному матеріалі від журналістів програми.
На контрольно-пропускному пункті «Майорське» у Донецькій області звичайний день не проходить без величезних автомобільних черг – охочих перетнути лінію розмежування – більш ніж достатньо.
Серед них стандартну для жителів окупованих територій процедуру проходить й Руслан. Чоловік пред’являє паспорт у віконце та під наглядом прикордонників йде коридорами до виїзду з КПП. Але там на нього чекають співробітники СБУ.
Руслан – не простий відвідувач контрольного пункту. Він – колишній бойовик. Кілька годин тому, ризикуючи життям, перетнув «зеленку». І вийшов, щоб добровільно здатися українській стороні.
Колишній бойовик угруповання «ДНР» Руслан, який вирішив взяти участь у програмі СБУ «Повернись додому»
Колишній бойовик угруповання «ДНР» Руслан, який вирішив взяти участь у програмі СБУ «Повернись додому»
Я зрозумів, що мені це не потрібно
«Перебував я у місті Лиман. Почав брати участь на блокпосту в Царицино. Пробув там деякий час, потім зрозумів, що мені це не потрібно», – каже колишній бойовик угруповання «ДНР» Руслан.
Руслан розповідає, що переїхав до Сєвєродонецька, де переховувався спочатку від бойовиків бригади «Призрак», а після звільнення міста – від українських силовиків. Потім ховався в «сірій зоні», в селі на окупованій території.
«Там взагалі немає роботи. Люди їдуть, покидають домівки. А хто залишається там – металобрухт збирає, грабує сараї. Загалом там – не життя. Як там жили ми, люди там так не живуть», – каже Руслан.
Шанс дається тим, хто не робив серйозних злочинів ​
Колишній бойовик знайшов новину про програму СБУ «Повернись додому» в інтернеті. Саме тоді й вирішив, що треба нею скористатися, а значить – здатися українській стороні.
Розмова журналіста програми «Донбас.Реалії» із колишнім бойовиком угруповання «ДНР» Русланом
Розмова журналіста програми «Донбас.Реалії» із колишнім бойовиком угруповання «ДНР» Русланом
Спецслужби організували йому одне з так званих «вікон» через лінію розмежування. На його щастя, все пройшло вдало.
Шанс надається тим, хто не робив серйозних злочинів і добровільно готовий перейти на легальне становище. Заяву можна написати на електронну пошту з будь-якої точки світу.
Інформаційний плакат програми Служби безпеки України «Повернись додому». Фото – СБУ
Інформаційний плакат програми Служби безпеки України «Повернись додому». Фото – СБУ
​До того, як ми пропонуємо бойовику вийти на нашу територію, ми повідомляємо про те, на що він може розраховувати
«Залежно від того, що людина робила під час подій 2014, 2015, 2016 та 2017 років, до того, як ми пропонуємо бойовику вийти на нашу територію і скористатися програмою, повідомляємо йому про те, на що він може розраховувати», – пояснює співробітник СБУ.
Суд вирішує, що чекатиме на колишніх бойовиків
Тим, хто ховається на підконтрольній Україні території, досить подзвонити по одному з указаних на сайті телефонів. Після перевірки СБУ долю колишніх членів угруповань бойовиків визначає суд.
Нещодавно у Слов’янську саме розглядали справи одразу трьох колишніх бойовиків. Історії схожі – чергування на блокпостах під проводом Ігоря Гіркіна-Стрєлкова (російського полковника – ред.), потім втеча, три роки у страху, зрештою, рішення скористатися програмою «Повернись додому».
Судовий процес щодо подальшої долі колишніх бойовиків угроповань «ЛНР» і «ДНР» у Слов’янську
Судовий процес щодо подальшої долі колишніх бойовиків угроповань «ЛНР» і «ДНР» у Слов’янську
Один із колишніх бойовиків розповідає про те, чим займався до того, як добровільно повідомив українські правоохоронні органи про участь у збройних формуваннях, що визнані в Україні терористичними.
Мене змушували набивати мішки і затримувати машини
«Я перебував на блокпосту. Мене там змушували набивати мішки і затримувати машини», – каже він у залі суду. За його словами, насилля до громадян він не застосовував.
Виправдальні вироки для колишніх бойовиків
Усім трьом колишнім бойовикам, справи яких розглядались у Слов’янському суді, винесли виправдувальний вирок. Їх звільнили від відповідальності прямо у залі суду.
Колишній бойовик після виправдального вироку у суді
Колишній бойовик після виправдального вироку у суді
Повертайтеся додому, все буде нормально, пацани!
«Я щойно із залу суду вийшов, отримав виправдувальний вирок. Повертайтеся додому, все буде нормально, пацани!», – прокоментував вирок один із виправданих бойовиків одразу після слухання.
Але додому повертаються переважно ті, у кого є родичі і житло на звільненій території. Водночас російська пропаганда вже наріклапрограму СБУ «фейком», аргументуючи це тим, що програма нібито діє виключно для «вербування диверсантів».
А член російської Ради федерації Франц Клінцевич взагалі заявив: українські спецслужби просто хочуть привнести «розкол» у ряди бойовиків.
І все ж, програма «Повернись додому» повільно, але діє.
«Охочих громадян України брати участь в збройному конфлікті стає, очевидно, все менше і менше. На мій суб’єктивний погляд, це пов’язано з тим, що люди втомилися від пропаганди, втомилися від невизначеності і хочуть просто нормально мирно жити», – зауважує співробітник СБУ.
За два роки дії програми в СБУ нарахували 200 явок з повинною. І кажуть що тих, хто готовий скористатися шансом, стає все більше: колишні бойовики продовжують добровільно переходити на підконтрольну Україні сторону – по кілька людей на тиждень.
За матеріалами Радіо Свобода - https://www.radiosvoboda.org/a/28560577.html

'