понедельник, 20 февраля 2017 г.

10 тез російської пропаганди про ситуацію в Авдіївці – та їх викриття

Росіян лякають українською війною, вимагають припинити знущання над жителями Донбасу, прийняти їх у РФ, звинувачують Київ у спробах знищити дружбу Трампа і Путіна

Інформаційні повідомлення, що лунають з Росії, і коментарі російських політиків щодо загострення в Україні говорять про те, що Україною там лякають перш за все власних обивателів.

Російські речники не переймаються тим, щоб озвучена ними інформація була схожа на правду. Головне – кричати голосно і страшно.

Ось лише 10 «новин» і «компетентних заяв», які прозвучали в ці дні з Росії на тлі посилення вогню на Донбасі і обстрілу в районі Авдіївки.

1Міф: Україна перейшла в наcтуп

Різко загострилася ситуація на Донбасі, де підрозділи Збройних сил України продовжують вести наступальні дії з метою захоплення позицій ополчення, в тому числі в передмістях Донецька. Таку заяву зробив МЗС РФ. Водночас інформагентство ТАСС повідомило, що «заступник міністра оборони України фактично визнав, що збройні сили країни ведуть наступ», а в «ДНР зазначають, що Київ вже двічі робив спроби прориву позицій сил республіки і зазнав втрат».



Насправді в неділю, 29 січня, гібридні війська атакували позиції українських військовослужбовців в Авдіївці Донецької області. ЗСУ давно займають вигідну позицію в цьому місці – так звану панівну висоту, і контролюють важливу транспортну розв'язку, автомобільну та залізничну. Це дозволяє Україні припиняти незаконні постачання бойовикам і російським військовим, дислокованим на окупованій території Донецької області.

2Міф: «Хунта» вбиває

Занепокоївся МЗС РФ також тим, що ЗСУ для обстрілу житлових кварталів активно застосовують важкі види озброєнь, включно з крупнокаліберною артилерію і реактивними системами залпового вогню, які за мінським домовленостями повинні були бути давно відведені.

Однак якщо подивитися на карті, звідки обстрілюють цивільне населення і українських військових, то видно, що масові обстріли з великокаліберної артилерії ведуться якраз з окупованих територій, де розташовані бойовики, підтримувані російськими військовими.

Волонтери міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm проаналізували один з роликів обстрілу Авдіївки бойовими машинами БМ-21 РСЗВ Град, щоб встановити їхні позиції і напрямок стрільби. Вони встановили, що вогонь ведуть з позиції в Будьонівському районі Донецька.

Також під час наради з українськими силовиками президент Петро Порошенко підкреслив, що українські військові не відповідають вогнем на вогонь бойовиків, коли ті розміщують артилерійські системи, танки і системи залпового вогню безпосередньо в житлових кварталах Донецька і Ясинуватої.


3Міф: «Самостійні загони»

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков також виступив із заявою щодо Авдіївки. Він стверджує, що у Москви є достовірні відомості про те, що атаку на Авдіївку почали «самостійні загони» за підтримки артилерії Збройних сил України. Таке дивне формулювання – самостійні загони – в Кремлі використали вперше.



Насправді біля Авдіївки дислокується 72-а окрема механізована бригада ЗСУ. Нею командує бойовий офіцер Андрій Соколов, який служить в АТО з перших днів. Як заявив президент України Петро Порошенко, військовослужбовці 72-ї бригади та інших підрозділів захищають позиції. У той же час він підкреслив, що наказу не відповідати на нищівний вогонь в українських військових – немає.

4Міф: Перемоги бойовиків

«Вторгнення було припинене» – такі фрази звучать зараз у російському інформпросторі. «Наскільки нам відомо, ополченці повернули ситуацію до того стану, який передував моменту агресії», – говорить той же Пєсков.

Станом на сьогодні, українська армія з позицій не відступала.Навпаки, повідомляється, що після того, як в перший день загострення противник атакував українські сили двома групами по 25-30 осіб, українські військові пішли в контратаку. Вони не тільки зупинили наступ на Авдіївку, але і зайняли стратегічно важливі позиції бойовиків, з яких ті здійснювали корегування вогню і обстріли з застосуванням стрілецької зброї.


5Міф: В бій ідуть «заградзагони»

«Майже впевнений, що основною причиною втрат стали зовсім істеричні дії української сторони, що нагадують психічну атаку, яка відома нам по знаменитому фільму про Чапаєва. Не виключаю, що свою лепту внесли і так звані загороджувальні загони. Все це — агонія Києва», – таку заяву зробив Франц Клінцевич, заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки.

Так звані «загороджувальні загони» – термін з епохи СРСР. Такі загони з військових, наділених правом стріляти в спину солдатам, які йдуть попереду, розміщувалися позаду основних військ (наприклад, військ НКВС) для підтримання військової дисципліни та запобігання втечі військовослужбовців з поля бою.

З української сторони на Донбасі з перших днів воюють регулярні війська ЗСУ та добровольчі батальйони. У добробатах в числі добровольців російській агресії протистоять не тільки громадяни України, але й інших країн, в тому числі, і самої Росії.

6Міф: Росія прихистить всіх

«Є такий важіль припинення війни або, принаймні, врегулювання ситуації: визнання Донецької та Луганської народних республік з боку Росії, вибудовування з ними двосторонніх відносин», – сказав днями Дмитро Новіков, перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ.

Подібні заяви звучать в Росії з початку січня. Їх озвучували представники фракції КПРФ, зокрема Геннадій Зюганов закликав перестати «знущатися над жителями республік і визнати їх незалежність».

Насправді, раніше, навесні, російський МЗС в особі Сергія Лаврова заявляв, що Росія не визнає незалежність так званих ДНР і ЛНР, тому що в протилежному разі Захід припинить тиск на Київ у частині виконання Мінських угод. Тоді ж він сказав фразу: «Ми хочемо, щоб в Україні був мир і спокій. Для цього потрібно зберегти Україну єдиною, не дозволити розтягнути її по шматках».

Самому президентові РФ Володимиру Путіну двічі публічно ставили питання про те, чи визнає Росія самопроголошені республіки та чи готова вона включити їх до складу РФ. На обидва питання він уникнув відповіді. «Будемо дивитися на реалії, що виникають у житті», - сказав він у відповідь на перше. І точно так само уникнув відповіді на питання про включення Донбасу до складу РФ, сказавши: «Ми з душею і серцем з Донбасом, але, на жаль, такі питання на вулиці не вирішуються».


7Міф: Російських солдатів в Україні немає

Росіяни продовжують заперечувати присутність своїх солдатів на Донбасі в будь-якому статусі, включно з російськими військовослужбовцями, які «пішли у відпустку». Зокрема, цього разу в Кремлі обурилися формулюваннями доповіді ОБСЄ щодо ситуації в Донбасі, назвавши їх провокаційними.

«Ми не згодні з такими формулюваннями (йдеться про російсько-сепаратистські сили – ІФ). Мова йде про провокаційні дії з боку збройних сил України і з боку окремих загонів», - цитує російський Інтерфакс прес-секретаря президента РФ Пєскова.

Ймовірно, Кремлю не подобається формулювання «російсько-сепаратистські сили», яке прозвучала вчора, 31 січня, під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні. Її вимовила представник США при ОБСЄ Кейт Бернс: «Ситуація в Авдіївці є жахливою, напад об'єднаних російсько-сепаратистських сил призвів до великої кількості жертв і спричинив надзвичайну гуманітарну ситуацію, яка охоплює 17 тис. осіб, - сказала вона. - Ми закликаємо об'єднані російсько-сепаратистські сили відновити режим припинення вогню і дозволити проведення ремонту критично важливих об'єктів інфраструктури».

Присутність російський військових в Україні підтверджено вже на міжнародному рівні. У жовтні 2016 року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) прийняла жорстке рішення щодо українського питання: українській стороні вдалося домогтися, щоб у тексті документа з'явилося визнання того, що конфлікт в Україні є російською агресією, а щодо Криму було введено термін «окупований».

Згодом Генасамблея ООН прийняла резолюцію щодо Ситуації з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна), де вперше в своїх офіційних документах визнала Росію державою-окупантом, а Крим – окупованою територією. Крім того, Міжнародний кримінальний суд в Гаазі визнав ситуацію в анексованому Криму рівнозначною міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією.


Міф8: Театральна п'єса для Меркель

Україна спровокувала загострення в Авдіївці, щоб завадити зняттю санкцій з Росії та попередити можливі кроки з боку нової американської адміністрації щодо їх скасування. Так коментують у Росії геополітичну сторону конфлікту на Донбасі.

«Невипадковим був і драматичний жест з перерваним візитом [Порошенка] в Німеччину. Потрібно було дати привід німецькій пресі і критикам заговорити про те, що Україна зараз піддається ризику через дії повстанців, які в західних медіа ототожнюються з рукою Москви і особисто Володимиром Путіним», – сказав беззмінний рупор Кремля Костянтин Затулін, перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД.

Його колега Сергій Цеков, член комітету Ради Федерації з міжнародних справ, додав, що наступ в районі Авдіївки було сплановано і скоординовано: «Він там розіграв чергову театральну постановку. Меркель теж дуже дивно себе повела».

Насправді питання зняття санкцій з Росії обговорюється на Заході з моменту їх застосування, і Москва активно лобіює це питання на різних рівнях. Але зрештою антиросійські санкції досі лише посилювалися і продовжувалися, і цьому не передував перехід української армії в наступ на Донбасі.

З іншого боку, українські експерти вважають, що це Росія спровокувала події в Авдіївці, щоб зірвати переговори Порошенка і Меркель.

Міф 9: Україна хоче зруйнувати дружбу і потепління відносин між РФ і США

«Україна має намір виступати провокатором для того, щоб руйнувати поліпшення відносин між Росією і США, в такому разі вона повинна бути поставлена на місце» – цей вислів все того ж Затуліна.

Про дружбу, яка нібито має місце, між президентом США Дональдом Трампом і російським президентом Володимиром Путіним наполегливо твердять російські пропагандисти з моменту перемоги першого на виборах. При цьому, щоправда, вони забувають уточнити, що Трамп – представник республіканців, які завжди вважалися набагато більшими друзями України, ніж демократи. Саме республіканці вимагали від Барака Обами надати Україні допомогу, зокрема летальну зброю.

Держдеп США миттєво висловив стурбованість подіями біля Авдіївки, і, щоб запобігти гуманітарній кризі, закликав до негайного сталого перемир'я і необмеженого доступу моніторингу ОБСЄ.


10Міф: Увесь світ знає: Авдіївка – справа рук Порошенко

«Всі знають, хто на Україні заводить ситуацію в глухий кут, і останні провокації київського режиму, які днями відбулися – зайве тому підтвердження. Навіть глибоко упереджена німецька преса визнала, що за всім цим стоїть Порошенко, якому дуже важливо загострювати ситуацію, щоб Україну не забули», - цитують російські медіа заяву міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Який посилається, мабуть, на цю статтю в німецькій Süddeutsche Zeitung.

«Who are you to f**king lecture me?!» - можна було б відповісти на цю цитату цитату, яку приписують самому міністру Лаврову. Але ми відповімо йому тим, що пише в ці дні «упереджена іноземна преса» про посилення вогню в Україні. Зокрема, наприклад, преса Сполучених Штатів Америки, на потепління відносин з якими розраховують у Кремлі:

Washington Post пише про те, що запеклі бої на Донбасі почалися після телефонної розмови Трампа з Путіним, під час якої обговорювався конфлікт в Україні, і про те, що Кремль може скористатися хаосом в Білому домі, щоб закріпити досягнуте на південному сході України.

New York Times пише про те, що армія США допомагає тренувати і оснащувати українських вояків, які борються проти підтримуваних Росією сепаратистів на єдиній на сьогодні активній війні в Європі.

Newsweek виходить зі статтею під заголовком Поки Трамп бариться, Путін роздмухує війну в Україні.




Комментариев нет :

Отправить комментарий

'