среда, 29 марта 2017 г.

У Ахметова спрогнозували поганий сценарій для вугілля з "ДНР"

Генеральний директор ДТЕК Ріната Ахметова Максим Тимченко заявив, що вугілля з окупованих територій неможливо продати через відсутність ринку збуту і нелегальний статус цієї продукції.


За його словами, три вугільних об’єднання, які видобувають антрацит на неконтрольованих територіях (Свердловантрацит, Ровенькиантрацит і Комсомолець Донбасу), в цьому році повинні були здобути 12,8 млн тонн вугілля.

Але споживання усередині зони АТО не перевищує 2,2 млн тонн на Старобешівській ТЕС Донбасенерго. Виходить, що близько 10 млн тонн вугілля залишається без ринку збуту.

“Тепер дивимося на Російську Федерацію. Там обсяг виробництва товарної продукції десь в районі 12 млн тонн антрациту, з якого внутрішнє споживання становить близько 3,5 млн тонн. Із 3,5 млн тонн 85% споживання припадає на Новочеркаську ГРЕС, яка розташована в Ростовській області і належить “Газпрому”. Вона – ключовий, якщо не єдиний покупець вугілля ростовських шахт. Виходить, що Україна залишається незамінним ринком збуту для антрациту, який видобувається на непідконтрольній території”, – підкреслив Тимченко.

Окрім того, за словами гендиректора ДТЕК, вугілля з Донбасу не відповідає вимогам зовнішніх ринків.

“Середній рівень вмісту сірки в українському антрациті – 1,7%, а у вугіллі марки “Т” – 2,6%. Необхідна для експорту норма – 0,9% і нижче. Простою мовою – експорт для цього вугілля закритий”, – зауважив він.

Іншою причиною неможливості продати цей товар є його юридичний статус.

“Ми вже зареєстрували кримінальне провадження щодо наших підприємств. Подано заяву в поліцію, і порушено 11 кримінальних справ. Будуть накладені арешти на все рухоме і нерухоме майно згідно зі списком, який ми передали. Це означає, що виробництво і вивезення будь-якої продукції є кримінальним злочином. І у нас з’явилися всі юридичні підстави для того, щоб при виявленні факту споживання цієї продукції пред’являти претензії”, – додав Тимченко.

Комментариев нет :

Отправить комментарий

'