среда, 21 октября 2015 г.

За підкуп виборців, фальсифікацію виборчої документації та протоколів суворо каратимуть

Важливим елементом побудови правової держави є проведення демократичних виборів на основі європейських принципів та стандартів.

Напередодні проведення виборів до місцевих органів місцевого самоврядування варто нагадати, що Верховна Рада України у минулому році посилила відповідальність за порушення виборчих прав громадян.
Внесені до Кримінального кодексу зміни передбачають, що перешкоджання здійснення виборчого права і права брати участь у референдумі, роботі виборчкому передбачає обмеження або позбавлення волі на строк від 3 років.

Умисне надання органу ведення Держреєстру виборців неправдивої інформації про виборців, несанкціоновані дії з інформацією, яка міститься в базі даних Держреєстру, карається позбавленням волі від 2 до 4 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю від 1 до 3 років.

Крім того, підробка, незаконне виготовлення, використання чи зберігання незаконно виготовлених виборчих документів караються позбавленням волі від 3 до 7 років.

Підкуп виборців чи учасників референдуму, а також реалізація права голосу більше одного разу, каратиметься штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами або обмеженням волі на строк до 2 років.

Правоохоронці пояснюють, що відтепер порушення виборчого законодавства віднесені до категорії тяжких злочинів. Також посилена відповідальність виборця за продаж свого голосу на виборах. Якщо раніше за підкуп виборців відповідали лише ті особи, які купували голоси, то тепер і виборці, які їх продають теж відповідатимуть. Навіть за те, що виборець погодиться взяти гроші за свій голос, хоч і ще не отримав неправомірну вигоду, на нього накладається штраф до 300 неоподаткованих мінімумів, або до 2 років виправних робіт чи обмеження волі.

Раніше у правоохоронців практично не було можливості карати порушників за недобросовісне ведення передвиборчої агітації. Тепер законодавець передбачив єдину відповідальність за непрямий і прямий підкуп. Прямий підкуп нині карається позбавленням волі до 3 років. Непрямий підкуп виборців - позбавлення волі з позбавленням права займати певні посади на строк до трьох років.

Зауважимо, законодавець встановив розмір неправомірної винагороди, за яку каратимуть: відповідальність наставатиме за передачу коштів чи іншого майна, вартість яких перевищує 3% від мінімальної зарплати, а це – 36, 54 гривні.



Комментариев нет :

Отправить комментарий

'