вторник, 8 сентября 2015 г.

Хто організовуватиме місцеві вибори на Донеччині

Відомо вже, що ЦВК визначила склад міських і районних виборчих комісій по Україні (Далі РВК і МВК).

Ми вирішили дізнатися, представники яких політичних партій будуть організовувати місцеві вибори на Донеччині. Поки це лише попередній партійний аналіз членів виборчих комісій середньої ланки.

Звідки ці люди?

Отже, найбільше представництво в області має партія «Опозиційний блок» з 64 представниками. Не дивно, правда?

Наступною йде партія «Солідарність» з 57 членами МВК і РВК. У Радикальної партії 34 представника. У Батьківщини 30. 44 члени комісій у Народного Фронту. Найменша кількість серед парламентських у партії «Самопоміч», яка має лише 7 представників у складах МВК і РВК. Даний показник характеризує занадто низьку підготовку партії на Донеччині. Хоча за електоральними вподобаннями вона не є ізольованою в конкретному регіоні, а має досить рівномірну підтримку по всій Україні. Тому такий результат може пояснюватися невдалим підходом до будівництва партії в регіоні. Як відомо, Самопоміч старалася не будувати обласних осередків. А мотивація будувати їх в населених пунктах залежала виключно від місцевих активістів. А оскільки регіон має досить високу патерналістську натуру, то маємо от такий слабкий результат. Адже представники "Самопомочі" потрапили до виборчих комісій лише в Слов’янську, Красноармійську і Маріуполі.

А от найбільшою позапарламентською партією за кількістю представників стала організація «Наш край» з 14-ма представниками. Результат дуже високий, якщо додати, що партії представлені в парламенті мають беззаперечну квоту. А іншим партіям треба ще за неї поборотися через жеребкування.

Значне представництво має і Народна партія – п’ять членів МВК і РВК, четверо з яких на керівних посадах. На Донеччині членами МВК і РВК стали навіть представники Партії регіонів – три члени комісії в Димитрові, Маріуполі і Краматорську.

По два представника на Донеччині має Соціалістична партія, Аграрна партія і партія Свобода.

По одному члену комісії мають партії УКРОП, Сила людей, Партія простих людей Капліна та партія «Відродження». Остання взагалі отримала секретаря комісії у Димитрові.

Не обійшлося і без негараздів. Дуже складним було формування комісій у Вугледарі та Волноваському і Артемівському районах. Там голова ЦВК вимушений був призначити своїх представників. Разом таких виявилося 6 чоловік.

Хто буде керувати?

Цікаво глянути і на керівний склад МВК і РВК. Отже, найбільше керівників комісій має партія Опозиційний блок – 8. «Солідарність» - 6 керівників. Народний фронт -2 представники, Радикальна партія – 2 представника, Батьківщина одного представника. 2 представника призначили від партії Наш край і один від Народної партії.

Секретарі МВК і РВК розподілилися таким чином: найбільше представників теж у Опозиційного Блоку – 7, у Солідарності 2 представника, у Батьківщини 3 представника, у Народного фронту 3 представника. Партія «Наш Край» отримала два представника. По одному представнику отримали партії Відродження, Радикальна партія, Відродження і Народна партія.

Заступники голів комісій розподілилися наступним чином: Солідарність отримала 4 представника, Народний фронт - 5 представників, Опопзиційний Блок - 4 представника, Батьківщина - 2 представника, Радикальна партія - 3 представника, і Народна партія - 2 представника. Одного представника здобула партія Самопоміч.

Отже, на керівних посадах Донеччини в МВК і РВК найбільше представників партії Опозиційний блок – 19, наступною йде Солідарність з 12 керівними посадами, Народний фронт з 10 посадами, Радикальна партія з 6, Батьківщина з 7, Народна партія 4 представника і Наш край 4 представника.

Отже, більшістю членів МВК і РВК стали представники парламентських партій. Але дивно, що значно більше за всіх керівних посад отримав Опозиційний блок. Також ми побачили, що на сьогодні донецькі організації партії Самопоміч структурно слабкі, що не дозволило їм використати свою квоту. А от такі партії як Народна партія і новоспечений Наш край використали свої можливості в повній мір.

Якісний аналіз представників МВК і РВК ми представимо вже найближчими днями.

Координатор руху «Сильні громади Донеччини» Валентин Краснопьоров

http://ngo.donetsk.ua/articles/miscevi-vibori-na-donechchini-organizovuvatime-opoziciyniy-blok-ekspert

Комментариев нет :

Отправить комментарий

'