среда, 9 сентября 2015 г.

Зона розмежування біля Волновахи очима журналіста

Черги з окупованої території. Із Донецька в підконтрольні українською армією міста люди їдуть по продукти. Купують усе, бо там кажуть продукти та речі першої необхідності у рази дорожче, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Контрольно-пропускний пункт "Бугас" на Донеччині за добу перетинає до чотирьох тисяч людей. Не минається і без контрабанди. Намагаються перевезти побутову техніку, медикаменти та чималі суми грошей.

Черги тут зазвичай тягнуться на кілька кілометрів, люди масово їдуть на закупи з непідконтрольної території. За добу пункт пропуску з обох боків за добу долає від 2,5 до 4 тисяч людей.

Їдуть переважно в Маріуполь та Волноваху. Комусь доводиться проводити в дорозі 8-12 годин. Люди втомлені, понурені та роздратовані. Одна із мешканок Донецька, яка приїхала за продуктами, каже, що до політика равнодушна. Хоче просто спокою і можливостей, які були у неї раніше. Чомусь її не внесли в електронну систему, тому від четвертої ранку доводеться стояти у черзі. Прикордонники кажуть, за добу тут проїжджає понад 2 тисячі машин.

У кожного пасажира перевіряють документи, їх звіряють у базі даних. Нещодавно час пропуску довелося скоротили на дві з половиною години.

У комендатурі пояснюють: зменшили час пропуску, перейшли на зимовий режим.
Відтепер пропускний період діє із 7 ранку до 18:30 вечора.

Із непідконтрольної території одні їдуть до родичів, інші на море, проте більшість по ліки та харчі. Уже на виїзд багажники напхані цибулею, яйцями, олією, беруть усе і якомога більше. Люди кажуть, що ціни разючі: тут помідори 3, 5 грн, а там понад 20.

Ще й гривня у Донецьку майже не ходить. У кого українські гроші є, ті бережуть їх до кращих часів. Життя зізнаються,там дуже змінилось. Але про це говорити не хочуть, бояться. Не минає день на пропускному пункті і без контрабанди.

Одні намагалися нелегально провезти стоматологічні медикаменти на суму в майже 80 тисяч гривень. Напередодні фура з нелегальним товаром намагалась оминути пункт пропуску. У ній везли побутову техніку на понад 100 тисяч гривень.

Інспектор прикорндонної служби Світлана Савчук каже, що бувають випадки, коли люди намагалися провезти понад мільйон гривень дрібними монетами. Усі контрабандисти виправдовуються: мовляв, їм теж атм треба якось виживати. Зелений коридор тут для автобуса. Він їздить раз на добу - туди і назад. Обслуговує кілька сіл.

В автобус люди набиваються, як оселедці в банку. Хоча транспорту на всіх не вистачає. Кілометрові черги тягнуться на узбіччі. Люди в очікуванні автобуса діляться заповітними мріями. Хочуть миру та спокою.

відео за посиланням http://tsn.ua/ato/zahmarni-cini-v-dnr-kilometrovi-chergi-ta-vidkati-yak-meshkanci-okupovanih-teritoriy-yizdyat-na-shoping-490180.html

Комментариев нет :

Отправить комментарий

'